• Pts - Cts: 8:00 - 19:00/ Pzr Off

Seralarda Sulama

03 August 2023 Thursday

  • Topraksız Tarım

Seralarda Sulama

SERALARDA SULAMA

Sulama genel anlamda bitkinin doğal yağışlarla alamadığı suyun çeşitli yöntemlerle bitki kök bölgesine verilmesi olarak tanımlanır. Serada sulama, bitki gelişmesi için gereksinilen suyun toprağa çeşitli sistemlerle verilmesidr. İyi bir sulama yapmak için öncelikle, bitkinin ve toprağın özelliklerine göre Sulama yöntemi seçmek gerekir. Daha sonra suyun ne zaman, ne kadar ve nasıl verileceğinin bilinmesi gerekmektedir.

Seralarda Kullanılan Sulama Sistemleri
Süzgeçli Kova ve Hortumla Sulama
Yüzey Sulama Sistemi
Yağmurlama Sulama Sistemi
Damla Sulama Sistemi
Delikli borularla yapılan sulama sistemi
Toprakaltı sulama sistemi
Kum kültürü sulama sistemleri
Kapillar sulama sistemi

- Süzgeçli Kova ve Hortumla Sulama= Yastıklarda, ev bahçelerinde ve seralarda küçük çapta sulamalarda kullanılan süzgeçli kovalar ve uçlarında farklı tiplerde püskürtücü veya süzgeç bulunan hortumlar basit yağmurlama aracı olarak düşünülebilir.
-Yüzey Sulama Sistemi= Uygulanan suyun dağılımının toprak yüzeyi tarafından kontrol edilmesi, Arazinin sulama için ön hazıurlık istemesi, Etkili bir su dağıtım sistemine gereksinim göstermesidir. Seralarda uygulanan yüzey sulama yöntemleri kısa zamanda geniiş bir yüzeyi suluyabilmeleri açısından diğer yöntemlere karşı avantaj sağlarlar. Bunun yanıda yüzey sulama sistemleri daha düşük enerji isteği göstermeleri nedeniyle diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında az bir işletme masrafı gerektirmektedirler. Yüzey sulama sistemi tava sulama ve karık sulama olarak ikiye ayrılır.
-Yağmurlama Sulama Sistemi= Yağmurlama sulama sistemi, suyu toprak yüzeyine belirli bir basınç altında ince damlacıklar biçiminde püskürten başlıkların yer aldığı borulardan oluşan bir şebekedir. Yağmurlama sulama yönteminde su, döner veya sabit yağmurlama başlıklarından belirli bir basınç altında püskürtülerek bitki ya da toprak yüzeyine verilir.
-Damla Sulama Sistemi= Damla sulama yöntemi arındırılmış suyun ve gübrenin toprak yüzeyine düşük basınç altında kıza zaman arlıklarında damlatılarak verildiği bir yöntemdir. Bu yöntemde su yaygın bir boru şebekesi ile her bir bitkiye kadar götürülebilir. Damlatıcılar boru şebekesinde basıncı küçük bir orifis veya uzun bir akış yolu ile azaltarak saatte birkaç litrelik küçük bir debide akmasını sağlarlar. Bir damla sistemini oluşturan elemanlar pompa ve güç ünitesi, filtre sistemi, boru sistemi ve damlatıcılar olarak sınıflandırılabilir.
-Delikli Borularla Yapılan Sulama Sistemi= Bu sulama sisteminde polietilen boruların iki yanına yaklaşık olarak 7 cm aralıklarla açılmış bulunan delikler yardımı ile bitkilere su iletilir. Kullanılan borunun bir ucu kör tapa ile kapanır ve diğer uçtan ana dağıtım borusu ile bağlantı yapılır. Sisteme su verildiğinde basınç etkisi ile şişip silindirik bir şekle giren borulardaki su, küçük jetler halinde deliklerden çıkar. Sistem oldukça ekonomik olmasına karşın uygulamada daha fazla bir dikkat gerektirir.
-Toprakaltı Sulama Sistemi= Bu yöntemde toprakaltına serilen delikli borularla bitki kök bölgesine direkt olarak su iletilir. Sistemde toprak yüzeyinde herhangi bir zarara neden olacak su bulunmadığı için kabuk tabakası da oluşmaz. Bu yöntemde toprak yüzeyinden olan buharlaşma en aza indirilmiş olacağı gibi, sera içerisindeki nem saturasyonuda önemli ölçüde azaltılmış olur.
-Kum Kültürü Sulama Sistemi= Sera bitkilerinin sulanmasında kullanılan yüzey ve basınçlı sistemlerin yanında kapillarite prensiplerine dayanılarak gerçekleştirilen kum kültürü sulama sistemleri ve yine aynı prensip ile gerçekleştirilen kapillar borulu sulama sistemleri özellikle kesme çiçekçilik yapılan seralarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
-Kapillar Sulama Sistemi= Çok küçük çaplı kapillar borular kullanılarak yapılan bu sulamalarda oldukça düşük basınç altında laterallere verilen suyun, bu laterallere bağlanmış kapillar borularda yükselerek saksılardaki bitkilere ulaşması prensibinden yararlanılır. Bu amaçla kullanılan laterallerin çapları 25-35 mm arasında değişebilir. laterallere bağlanarak saksılara su iletimini sağlayan kapillar boruların çapları ise 1.25-1.50 mm arasında değişir.

Sosyal Medyada Paylaşın: